HTML

Naptár

június 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Linkblog

A damaszkuszi úton...

2008 szeptemberétől 2009 júniusáig - némi megszakítással - ösztöndíjasként Szíriában fogok tartózkodni, ha Isten is úgy akarja (insallah). Ezen hónapok mementójának szánom a blogot.

Utolsó kommentek

  • Mathae: @Piros31: Tessék csak, forrásmegjelöléssel nyugodtan - bár a képek közül csak a sajátjaim közléséh... (2009.05.03. 20:08) Non plus ultra I.
  • Piros31: Szia Mathae! Most látom, hogy nem jelent meg az előző írásom.Szóval azt írtam, hogy nagyon tetsze... (2009.04.30. 19:37) Non plus ultra I.
  • Piros31: Az előbb kidobott a gép és most nem tudom, hogy elment-e a hozzászólásom.Egy oldalt szerkesztek am... (2009.04.30. 19:30) Non plus ultra I.
  • ابن بطوطة Ibn Battúta: Koszi, de kozben megoldosott. Osszeismerkedtem Mihallyal es ott lakom, ahol o is. (2009.04.27. 13:58) Non plus ultra I.
  • Mathae: @Ja'far: A kolesz, ahol lakom a magiszteri képzésben résztvevő szíreknek és külföldieknek, továbbá... (2009.04.25. 19:28) Non plus ultra I.
  • Utolsó 20

2008.10.04. 22:19 Mathae

Frappáns, kreatív cím (főleg Bostra)

(A keresztény ünnepről máskor, az imént látott temetéssel egybekötve.)

(A robbantás tőlünk fél órányi gyalogútra volt, többen hallották és érezték, de én aludtam, a részletekről senki sem tud semmit továbbra sem.)

 

 

Tartúszból idejekorán, hétfőn éjjel visszamentünk Damaszkuszba. Feleslegesen, mivel időpontot, mint másnap kiderült, csak csütörtökre kaptunk az oktatási minisztérium illetékeséhez… Így ez a hét nagyrészt tengés-lengéssel telt, mivel ügyintézés csak délután fél kettőig volt a ramadán miatt. Viszont minden alkalommal sikeresen lejártuk a lábunkat a különböző hivatalokat hajszolva, illetve spórolva a hazatérésen. Magyar kolóniánk szappanoperája ellenben újabb fordulattal gazdagodott, ami Flóra és Zsófi szétköltözésének volt köszönhető, de ebben az ügyben nem kívánok véleményt nyilvánítani, minthogy nagyjából eddig is kimaradtam belőle – mindenesetre eleve nem volt szerencsés gondolat (konkrétabban: hülye gondolat volt), hogy ők, akik nem nagyon bírják egymást, közös szobát bérelnek.

                                                             

Hogy teljesen be ne poshadjunk, egyrészt megvettem Nagíb Mahfúz Kezdet és vég című regényét, amit lassanként fordítgatni kezdtem, illetve elhatároztuk Flórával és Gyöngyivel együtt, hogy ellátogatunk Boszrába. Erre szombaton került sor egy rémesen passzív pénteket követően. Zsolt, az egyik régész is becsatlakozott, mivel épp ügyintézni volt Damaszkuszban. A Szaumerijja nevű, Mezze felé eső buszállomásról indultunk, ahova szervizzel mentünk ki fejenként tíz líráért, de sajnos rosszkor: kilencre kiértünk, amikor tízkor indult a busz. A jegyet mindenesetre megvettük (105 líra), aztán elkezdődött a kétórás út dél felé… a táj nagyrészt sivatagos (egy szakaszon valóságos köd képződött az autópálya felett porból), de Daraa felé némileg zöldül az ültetvényeknek hála. Az út egyébként nem volt eseménydús.

 

Boszráról szinte csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Elképesztő… de előbb kis történelemlecke: eredetileg nabateus város volt, majd Traianus 104 körül meghódította Petrával együtt, és Bostra néven Arabia provincia székhelyévé nevezte ki. A karavánút ellenőreként szépen fejlődött, a bizánci korban püspöki, majd érseki székhely lett, aztán az arabok Jarmúk előtt meghódították (634 k.), és lassacskán hanyatlani kezdett – hiába kapta itt állítólag Mohamed próféta még karavánkísérő korában az első jóslatot bizonyos Bahirától arra vonatkozólag, hogy Isten küldöttje lesz… de ettől függetlenül Boszra, alias Buszrá s-Sám folyamatosan lakott. Mindmáig. (Igaz, az utóbbi években kezdik kitelepíteni a népeket a romterületről.)

 

Boszrának két nagy különlegessége van. Az egyik a római színház, amit az arabok feltöltöttek, falakkal és bástyákkal vettek körül, és erőddé alakították. A gondos betakarásnak köszönhetően a színház fantasztikus állapotban maradt meg… a gigászi méretű épületben rendezték be a városi múzeumot is, ahol minden korból vannak emlékek – feliratok, mozaikok, szobrok, lövedékek stb. De a kollekció nem annyira érdekes, a kívül-belül bejárható theatrum annál inkább. Vagy 12000 ember férhetett el benne, úgy olvastam. Viszonylag sok turista látogatta, de ebben a nagy, lélegzetelállító komplexumban nagyon jól eloszlottak. A formája olyan szép, harmonikus és letisztult, méretei olyan lenyűgözőek – nem beszélve a kiváló akusztikáról –, hogy vagy fél órán át csak a nézőtéren szemlélődtünk tátott szájjal. Ráadásul mindez – a színpad fehér oszlopait leszámítva – a Haurán-fennsík sötétszürke bazaltjából épült, ahogy a város egésze.

 

A másik nagy különlegesség az a hangulat és közeg, amit a két évezredes folyamatos emberi jelenlét okoz. Nem mintha a műemlékek (két bizánci katedrális és a római forum romjai, városkapuk, stadionnyi ciszterna, római és arab fürdők, régi mecsetek, Bahíra szinte teljesen álló kolostora) önmagukban ne lennének érdekesek, de úgy, hogy közben a helyi gyerekek parittyáznak az utcákon, öreg pásztor legelteti néhány birkáját egy ókori házban, a nemrég még putrinak használt romok között római sírkamra kerül elő… Utánozhatatlan. Mindenkinek ajánlom, aki erre járna, és ha netán taszító lenne a kosz, piszok a lakott óvárosi részeken, a színház mindenért kárpótol. Mi mindössze négy és fél órát voltunk a városban – a busz délben jött, fél ötkor ment, de sajnos nincs későbbi.

 

A boszrai hazatérés kicsit kellemetlenre sikeredett, mivel fél órát késett a busz, és mi addig „fagyoskodtunk” a szélben. (Boszrában végig felhős volt az idő, többször szemerkélt is pár másodpercig az eső, és délutánra a szél is feltámadt, amire nem készültünk ruházatilag. Az addigra nagyjából elmúlt megfázásom így sikeresen meghosszabbodott pár nappal, és a fényképek sem lettek világbajnokok.) Ráadásul a buszról, ki tudja, miért, át kellett szállnunk, amikor kiért az autópályára, és ezzel megszakadt kellemes félálmunk… de ez legyen a legnagyobb baj.

 

Az ügyintézésről nem akarok írni, mert minek? Bürokratikus, lassú, hosszadalmas és unalmas (igaz, Zsófi és Flóra fél óra alatt lezavarta a bevándorlási hivatalt, ami amúgy csak a külföldi nők privilégiuma…), eddig például az oktatási minisztériumnak csak három különféle épületében kellett megfordulnunk a város különböző pontjain. (Arról nem beszélve, hogy Flórának meg nekem pluszkört kell futnunk egy lemaradt aláírás miatt.) A lényeg: miközben Zsófi esténként a magyar gasztronómia gyöngyszemeit készítette el szakavatott módon, beiratkoztunk az intézetbe, megcsináltuk az AIDS-tesztet és a tüdőszűrést, aztán Flórával rohantunk Tartúszba ásatni. Most is innen írok, és a változatosság kedvéért most is jó nekem itt… csak vasárnap, azaz holnap este megyünk haza, hogy hétfőn felmarkoljuk az AIDS-eredményt, illetve némileg készüljünk a kedden esedékes szintfelmérő vizsgára.

Képek Bostráról

A következő számban: megint egy kis ásatás – kirándulás Aleppóban

 

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://damascenus.blog.hu/api/trackback/id/tr63696511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

umm 2008.10.05. 20:14:53

Olyan unalmas leírni, de mit csináljak, ha továbbra is baromira élvezem a stílusodat!

Puszumm

orumiya 2008.10.06. 17:43:11

Nem kis kárörömmel olvastam az időjárásra vonatkozó részeket ^^ Köszi a beszámolót, jó lett :)

Mathae 2008.10.06. 17:45:10

Umm, nyugodtan írd csak, én még nem unom olvasni ;)

Alensha 2008.10.07. 22:57:38

Mathae drága, a Kezdet és vég kb. az egyetlen Mahfúz-mű, ami már rég le van fordítva magyarra, csak más volt a címe; inkább valami mást fordíts le tőle, mert olyan szívesen olvasnám. (jó, angolra le vannak fordítva, de azok nem Mathae-művek :)))

A képek nagyon jók, meg az élménybeszámolóidat is imádom :)

enadam 2008.10.09. 16:21:33

Hát Máté, csak csatlakozni tudok az előttem szólóhoz, vagyis íróhoz... Én is nagyon élvezem a blogodat. Nagyon jó a beszámoló és nem tudom melyik képek nem lettek vilábajnokok, de amiket feltettél, azok nagyon magukkal ragadtak. Végignézve tökre át tudom élni a hely hangulatát.
Kicsit meglepett, hogy sikerült megfáznod. Bár Murphy sosem alszik: amire a legkevésbé készülsz fel, az következik be... Remélem már csak utólag: Jobbulást!
Egy apró megjegyzés: nagyon élvezem a képeidet, hogy általuk megismerhetem azokat a tájakat, amiket bejársz, de a mostani sorozattal tűnt fel egy hiányosság. Konkrétan, hogy eddig nem nagyon volt kép fent a többiekről, akik kint vannak. Érezd jól magad és vigyázz magadra!

Clarissa, a druida 2008.10.09. 20:49:04

El is felejtettem kommentet írni, mikor legutóbb erre jártam... Biztos a folyamatos városnézés teszi...
Szóval, egyetértve a fentebb szólókkal, szuper képeket csinálsz, egyre több kedvem van valamikor meglátogatni téged! Az ügyintézést meg átérzem, hidd el, itt se gyorsabb.
Sz.
süti beállítások módosítása